2011. április 14., csütörtök

Szendi vs. Cordain, avagy merre dobjam a kőbaltát? - 2. rész

A koleszterin jó vagy rossz?

De mi is az a koleszterin?

"A koleszterin egy viasszerű szerves anyag, a szteroid családjába tartozik.
A koleszterint a máj, a bélrendszer, a mellékvese és a reprodukciós szervek szintetizálják, naponta kb. 1 grammot. A koleszterin nélkülözhetetlen eleme a sejtek membránjainak, amelyeken keresztül a sejtek anyagokat vesznek fel és adnak le. A koleszterin alapvető az idegsejtek kommunikációjában is. Az agy szárazanyagtartalmának 10%-a koleszterin! A sejtek koleszterin nélkül működésképtelenekké válnának. A koleszterin nélkülözhetetlen az epesavak szintéziséhez, amelyek nélkül az emésztés nem működne. A nemi hormonok, a D-vitamin (ami valójában egy hormon), a stresszhormon (kortizol) és sok más hormon ugyancsak koleszterinszármazék. Alapvetően két típusát szokták megkülönböztetni, az LDL-t (Low Density Lipoprotein, vagyis alacsony sűrűségű zsírfehérje) és a HDL-t (High Density Lipoprotein, ami pedig a magas sűrűségű zsírfehérje). A koleszterin démonizálásához tartozik, hogy az LDL-t elnevezték „rossz” koleszterinnek, a HDL-t meg „jó”-nak. Az igazság az, hogy sem az LDL, sem a HDL nem koleszterin, hanem csupán a koleszterint szállító két zsírfehérje. Rájuk azért van szükség, mert a koleszterin vízben nem oldódik, ezért hordozó zsírfehérjékre van szükség. Az LDL szállítja a koleszterint a szervezetben mindenhova a sejtekhez, a HDL pedig a sejtek által leadott „elhasznált” koleszterint visszaszállítja a májba, ahol az lebomlik." (Forrás: Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás, Jaffa Kiadó 2009)


Szendi mondja: "...az embernek kiváló rendszere van arra, hogy vére koleszterinszintjét stabilan megvédje a táplálék hullámzó koleszterinszintjének hatásától. E ponton különösen nyilvánvalóvá válik, miszerint a koleszterinhipotézis egyik legalapvetőbb problémája, hogy ellentmond az állatok és az ember biológiai evolúciójának. A húsevő és mindenevő nem betegedhet meg attól, aminek fogyasztására évmilliók alatt adaptálódott." (Forrás: Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás, Jaffa Kiadó 2009)
"A koleszterinszint-csökkentő vizsgálatok ugyancsak rendre kudarcot vallanak. Sok éves, több ezer fős vizsgálatokban a placebót szedő csoportok halálozása vagy infarktusaránya alig különbözik a koleszterinszint-csökkentőket szedőkétől, miközben ezek a szerek bizonyítottan csökkentik a koleszterinszintet." (Forrás: Szendi Gábor-Mezei Elmira: Paleolit szakácskönyv, Jaffa Kiadó 2010)

 Cordain mondja: "Az alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmú diéták tehát legjobb esetben is csak átmeneti eredménnyel járnak. Legrosszabb esetben pedig óriási bajokat képesek okozni hosszú távon, mivel megemelik az LDL-koleszterin szintjét, és ez szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet." "Az étrendben előforduló, feldolgozott és nagyüzemi állattartásból származó húsok túlzott fogyasztásából származó telített zsírsavak megnövelik a koleszterinszintet a vérben, de – hacsak az immunrendszer nincs krónikus gyulladásban – az érelmeszesedés valószínűleg nem fog sem infarktust, sem stroke-ot okozni. Ha hűen követjük a paleo diéta alapelveit, a zsíros húsok fogyasztása valószínűleg csekély hatással lesz egészségünkre és közérzetünkre – akárcsak vadászó-gyűjtögető őseinknél." (Forrás: Loren Cordain: Paleolit étrend, Jaffa Kiadó 2011)

Susa mondja: Én úgy vettem észre, hogy nagyjából ugyanazt képviselik, azaz a koleszterin szint nem befolyásolja a szívinfarktus kockázatát. De Szendi sokkal több kutatással, magyarázattal és számunkra is érthető tudományos állásfoglalással támasztja alá az igen markáns véleményét. És persze a humorérzéke is elég jó. Cordain pedig végig emlegeti, hogy azért csínján a koleszterinnel, a zsíros dolgokkal és paleo életmód mellett persze "csak csekély" az esélye akár az infarktusnak vagy az agyvérzésnek. Tehát fogyasszunk bátran természetes és finom húsokat, persze jó, ha azokat nem gabonán nevelik, de ne törődjünk a koleszterin szintünkkel, mert ez még hasznos is lehet. A legújabb kutatások szerint az idős kori elbutulás is szoros összefüggésben van az alacsony koleszterin szinttel!

3 megjegyzés:

  1. Én pedig Dr. Légrádyhoz ragaszkodom, aki nem LDL-t nevezi meg mumusnak, hanem az oxidált LDL-t. Azt írta, hogy:

    "Szerencsére dr. Pados nem mint elvileg lehetetlent utasít el egy másik eljárást: a másikat, amelyben a koleszterinszint külsô, étrendi normalizálásával a belsôt, a lebontást serkentôt állítjuk szembe. Sôt kitér ennek biokémiai hátterére, említi a Ch epesavakká történô katabolizmusát [lebontását], utal a genetikai összefüggések jelentôségére (p. 789); de az a körülmény, hogy „az LDL szállította Ch egy része, legalább 1/3-a a scavenger [itt: eltakarító] receptorokon keresztül – feedback [visszacsatoló] mechanizmus nélkül – kerülhet be a periféria, pl. az érfal sejtjeibe” (uo. ): ez a „kerülhetes” körülmény szemében zsákutcává silányítja ezt a másik utat, miközben itt elmulasztja jelezni, hogy nem az LDL-rôl általában, hanem „modifikált, oxidált” LDL-rôl van szó.
    Mégis: egyéb hazai megnyilvánulásokkal összevetve (a legkirívóbb dr. Császár 80 %-os fölszívódása: TV 2, 1992. márc. 7. ) már ennyi, a belsô szabályozásnak szentelt figyelem is pozitívumként könyvelhetô el. Pados dr. azonban még tovább megy, s akarvaakaratlan rámutat arra, hogy a koleszterinszintet nem a táplálékkal elfogyasztott koleszterin emeli meg. „Az atherogenezisben – írja, p. 788 – a modifikált, oxidált LDL játszhat komoly szerepet (kiemelés LP. Errôl bôvebben legutóbb a XIII. Membrán-transzport Konferencián Szollár és mtsai: Az oxidált lipoproteinek szerepe az atherosclerosis pathogenesisében).

    Hát ez az! Az LDL nem mennyisége ilyen-olyan fokán, hanem megváltozott minôsége okán kerül be a sejtbe! Ezért nem fog a betegeken a diéta, ezért produkál – kínkeservesen s múlékonyan – fél és negyed „eredményeket”. Szükségszerűen van ez így, ha a menynyiség szarva közt keressük a minôség tôgyét. "

    http://www.szamosmiklos.hu/tojaskonyv/?p=Kis+magyar+koleszterin-t%F6rt%E9net%3B+Esterin%2C+%D6n+is+bevette%3F

    A jó, a rossz és a csúf megközelítése olvasható itt is:

    http://www.waiworld.com/waisays/food/cook-cholesterol.html

    VálaszTörlés
  2. Szia Susa! Írod tovább a sorozatot? Előre is köszi!
    Wee
    :)

    VálaszTörlés