2015. április 28., kedd

Csupa tavasz tortilla reteklevél pestóval és sült retekkel

Újra felkértek a Fem3 Cafe műsorába főzni és valami igazán tavaszi különlegességet kértek. Nemrég olvastam a Fűszer és lélek blogon két retek receptet, ami megihletett és egy nagyon finom fogás készült egy harmadik bevonásával. Először elkészítettem a pestót, aztán a sült retket és végül a tojáslepényt és a tortilla lapokat. Nagyon vicces, ahogy Berki Krisztián mindig sajnálkozik az alapanyagok láttán, aztán pedig alig tudja abbahagyni a kóstolást. A pesto jó még húsokhoz, gluténmentes tésztákhoz. A sült retek pedig köretként is megállja a helyét, de egy rántottával reggelire is el tudom képzelni.



Tortilla (2 nagy lap)
4 tojásfehérje
4 tk útifűmaghéj
3-4 ek szezámliszt
1 tk só
kókuszzsír a sütéshez

A tojásfehérjét habbá verem, ehhez jön a többi alapanyag.
Egy serpenyőbe teszem a kókuszzsírt és a tészta felét szétkenem a serpenyőn. 1-2 perc alatt megsül az egyik fele és óvatosan, egy lapáttal megfordítható. Ugyanennyi ideig kell még sütni.


Reteklevél pesto
Két csomó reteklevél
2 dkg mandula szeletelve, vagy héj nélkül
2 dkg dió
5 dkg parmezán (nekem hosszan érlelt Cheddarom volt itthon)
2 gerezd fokhagyma
só, bors
1-1,5 dl olívaolaj
pár szál snidling apró darabokra vágva
A diót, és a mandulát száraz serpenyőben picit megpirítom. A hozzávalókat a snidling kivételével a turmixba öntjük, és eldolgozzuk.. A snidlinget csak a végén keverjük hozzá, hogy darabos maradjon.

Sült retek:
2 csomó apró hónapos retek
2 csomó újhagyma
0,5 citrom leve
3 ek olívaolaj
1 ek vaj
frissen őrölt bors
nagy szemű tengeri só
A retket és az újhagymát alaposan megmossuk. Fontos, hogy tényleg csak apró retkek jók sütni. Az újhagymát 5-6 cm hosszú darabokra vágjuk. Forró serpenyőbe öntjük az olajat és a vajat, majd rászórjuk a zöldségeket és a citrom reszelt héját. Két percig pirítjuk. Rányomjuk a citromlevet, sózzuk borsozzuk.
A pestot és a sült retket egy két tojásból készült, csíkokra vágott tojáslepénnyel együtt beletekerjük a tortilla lapba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése