2011. április 18., hétfő

Szendi vs. Cordain, avagy merre dobjam a kőbaltát? - 3. rész

A Könyvfesztivál belassította a folyamatokat, de ígéretemhez híven folytatom a két paleo titán összehasonlítását.


Fontos-e a bio vagy csak drága?


Szerintem ez egy igen fontos kérdés, mert sokszor hallom a paleolit táplálkozás egyik kritikájaként, hogy nagyon drága. Ami személyes tapasztalatom szerint nem igaz, mert inkább időigényes. Vagyis attól függ az, hogy mennyibe kerül, hogy mennyi időnk van. Ha szeretünk főzni, kísérletezni igen kis költséggel is nagyon finom dolgokat alkothatunk, de, ha rohanunk, úgy csak drága pénzen vigyázhatunk az egészségünkre, ez igaz.


Na de mint is mond Cordain? "Majdnem minden szükséges hozzávaló megtalálható a legközelebbi nagyáruházban – különösen, ha van benne biorészleg." Sokszor arra is felhívja a figyelmünket, hogy mindenképpen réten legeltetett szarvasmarhát vegyünk, semmiképp gabonával tápláltat. Hogy leszedjük a csirkének még a bőrét is. A tojásfogyasztásunkat is korlátozzuk nem csak mennyiségben, hanem Omega 3-mal dúsítottat vegyünk. Viszont Cordain nem annyira szigorú paleoja szerint elég 80%-ban a kőkorszaki diéta szerint táplálkoznunk, és 15%-ban azt ehetünk, ami csak eszünkbe jut. Akkor felmerül bennem a kérdés, hogy mire is ezek a nagyon szigorú szabályok, ha háromszor egy héten (ez lenne a 15%) akár gyorsétterembe is mehetek hamburgert enni és leöblíthetem egy kis bio-tejjel? Valószínűtlennek tartom, hogy az ottani húspogácsában lévő szarvasmarha - már, ha van benne -, az valaha látott volna füves réteket... (Forrás: Loren Cordain: Paleolit étrend, Jaffa Kiadó 2011) De azért figyelmeztet ő is arra, hogy "a „bioszarvasmarha” megjelölés még nem jelent garanciát arra, hogy az állatot nem hizlalták gabonával. Kérdezzünk rá a hentesnél!" Azért a lelki szemeim előtt látom a hentes arcát, amikor megkérdezem, mégis mivel etették a jószágot? :-)


Szendi szerint: "A bioboltok telis-tele vannak ilyen hiedelmekre épülő „ősi”, meg „teljes értékű” egészséges élelmiszerekkel." Szendi szerint minden olyan ételt, amely a paleolit táplálkozáshoz szükséges, megtalálhatunk szinte bármilyen közértben, nem feltétlenül szükséges olyat vásárolnunk, amin a bio-felirat rajta van. Mert önmagában ettől nem leszünk egészségesek. De a Paleolit szakácskönyv Modern gyűjtögető című fejezetében sok hasznos, bio, de saját magunk által beszerezhető ételekhez ad nagyon sok hasznos tanácsot. (Forrás: Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás, Jaffa Kiadó 2009 és Szendi Gábor-Mezei Elmira: Paleolit szakácskönyv, Jaffa Kiadó 2010.)


Susa mondja: Abban szerintem egyik szerző sem, és én sem vitatkozom, hogy a (tényleg) bio és egyben paleo ételek, alapanyagok jobbak lehetnek. De attól egyetlen étel sem lesz egészséges, mert rajta van egy ilyen felirat. Ha tehetjük, vegyünk ilyen ételeket, de a gazdaságos áruházlánc boltjaiban is megtalálhatjuk - egy kis keresgéléssel - azokat az ételeket, amik fogyasztásába nem betegszünk bele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése