2011. április 12., kedd

Mai sztárunk: a napraforgó mag, tisztességes nevén szotyi

A napraforgó magja vitamin- és ásványi anyag tartalma révén jótékony hatással van számos problémára. E vitamin tartalma támogatja a testet az oxidációs folyamatok megerősítésében, fontos szerepe lehet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, a vér koleszterinszintjének csökkentésében, a vérnyomás kedvezőbbé tételében, hasznos összetevője daganatmegelőző étrendnek, valamint sportolók számára is ajánlható. Élelmirost tartalma miatt a fent említett megbetegedésekben szenvedőkön kívül a cukorbetegek, székrekedéssel küzdők, kismamák és idősek számára is javasolható. A napraforgómag kiemelkedő B1-vitamin-forrás, melynek fontos szerepe van a szénhidrát-, aminosav- és az alkohol-anyagcserében. A magban lévő magnézium és kalcium hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez, és a már kialakult betegség kezelésében is szerepe van, a kálium pedig támogatja a szív és az idegrendszer működését.
A rendkívül tápláló és egészséges magot lehet egyszerűen rágcsálni, olaját fogyasztani, vagy teát főzni belőle. A népi gyógyászat szerint megfázás esetén a napraforgó mag tea segít a légzőszerveknek és a kiválasztó rendszernek. Tartós meghűlés, nyálkalerakódás, izzadás esetén különösen hasznosnak tartják teáját. Elkészítési módja: 1 liter vízhez adjunk egy csésze kissé tört hámozott vagy héjában lévő, de összetört napraforgót és fél órán és főzzük lassan forralva. Na ezt még nem próbáltam! Ti?


Na de egy két recept a la Susa, hogy ne csak rágcsálni tudjuk:

Zellersaláta lila hagymával és napraforgómaggal
2 fej zeller
2 fej lila hagyma
snidling
citromlé
só, bors, olíva olaj

A zellert vékony csíkokra vágjuk, hagymát felkockázzuk. Sokan megfőzik a zellert, de szerintem nyersen sokkal finomabb, ahogy a cékla is. De az egy másik recept lesz. Összeöntjük, rá az olíva olaj, a só, a bors, meg a citromlé. Ollóval szabdaljunk rá snidlinget, mert finom és szép a színe.És kész is. :)

Az ellenállhatatlan napraforgó krém
20 deka szotyi
ízlés szerint fokhagyma (én szeretem a sokat)
aki szereti, tehet bele olívabogyót vagy kapribogyót
olíva olaj vagy kókuszzsír

Pirítsd meg, ne szenesítsd, magában a szotyit, aztán darálóba vele. Fokhagymát össze kell zúzni, bogyókat szintén. Az egészet aztán egy edényben krémesre kell keverni a olajjal vagy egy kis kókuszzsírral. Ne félj, nem lesz kókusz íze. De ha van egy kis ghee (tisztított vaj) otthon, szerintem azzal a legfinomabb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése