2011. április 13., szerda

Szendi vs. Cordain, avagy merre dobjam a kőbaltát? - 1. rész

Nagyjából két éve, Szendi Gábor Paleolit táplálkozás című könyvének megjelenése óta, igyekszem űrkorszaki ősember módjára enni és etetni. Először csak a kihívás miatt, de igazából meggyőzött. Azóta szívesen kísérletezem a vegetáriánus-paleoval, a vegán-paleoval vagy csak úgy egyáltalán a paleoval. Attól függően, kiknek is főzök éppen.

Eddig csak Szendi Gábor könyveit lehetett olvasni magyarul ebben a témában, de ezen a héten megjelent Loran Cordain, az "ős-paleolit"  orvos Paleolit étrend című könyve is. Kíváncsi vagyok, hogy mi a közös - valami biztosan, mert Szendi is sokat hivatkozik Cordainre - és mi a különbség a két rendszer, két szerző és nem utolsó sorban a magyar és az amerikai paleolit táplálkozás között.

De kik is ezek az emberek?

Szendi Gábor pszichológus, aki gyerekkorában folyton barkácsolt, kísérletezett, tudósok életrajzát olvasta, és arról ábrándozott, hogy majd egykor ő is nagy tudós lesz. Volt könyvkötő, matematikus és dolgozott dramaturgként is. De végül pszichológus lett és örök kételkedőként hamar "kihúzta a gyufát" a kollégái körében, viszont megírta a véleményét könyv formájában, amitől az olvasók viszont nagyra értékeltek és értékelnek azóta is. Ahogy a honlapján írja: "Úgy vélem, tenni kell valamit azért, hogy ne borítson el minket a tudományos szemét, hogy ne hintsenek port az emberek szemébe, ne mérgezzenek százmilliókat olyan gyógyszerekkel, amelyek hatástalanok. Az orvostudomány oly szorosan összefonódott mára a gyógyszeriparral, hogy "bedolgozóként" rengeteg új, valójában nem létező betegséget definiál, hogy legyen mire gyógyszert árulni. A medikalizációnak nevezett jelenség hihetetlen költségeket ró a társadalmakra, az emberekre, milliók élete kerül veszélybe téves hipotézisek és arra alapozott kezelések erőltetése miatt. Népegészségügyi programok, milliárdos gyógyszerüzlet épül a koleszterinhipotézisre, amely alapjaiban téves, valójában egy blöff. Ugyanez a helyzet a depresszióiparral, ahol a pszichiátria a gyógyszeriparral összefogva hihetetlen méretű propagandát fejt ki a tudományosan megfoghatatlan "depresszió betegség" antidepresszánsokkal való kezelésére. De létezik pánikipar, szorongásipar, hiperaktivitás ipar, és a többi. Az orvostudományi kutatások többségét ma már profitorientált cégek szponzorálják, s nekik muszáj, hogy megtérüljön, amit befektettek. A tudomány és a kutatás ellenőrzése mára kicsúszott a társadalmi ellenőrzés alól."


Loran Cordain 1981-ben végzett orvosként, majd tanított is. Több száz tudományos publikációjával az egyik vezető szakértője lett az emberi táplálkozásnak. Több könyvet jegyez a témában, a sportolóktól a kamaszokig, a kísérlezető kedvű háziasszonyokig mindenkihez szólnak. "Cordain szerint ez a diéta valóban csodákra képes, pedig nem tartalmaz egyetlen varázsszert sem: csupán azokat az alapanyagokat, amelyekhez az ember az évmilliók során alkalmazkodott." Nekem a könyve talán olvasmányosabb, de a magyar körülményekhez kevésbé adaptálható ételeket is javasol előszeretettel. 


A sorozat további részeiben összehasonlítom 10 ponton Szendi és Cordain paleolit ajánlásait és a saját tapasztalataimat.

1. A koleszterin jó vagy rossz?
2. Fontos-e a bio vagy csak drága?
3. Sózni vagy nem sózni, ez itt a kérdés
4. A gyilkos sajt?
5. Csoda-e a PH-csoda?
6. Mivel édesítsünk, ha édesítünk egyáltalán?
7. Koffeines, vagy koffeinmentes
8. Strapáljuk magunkat avagy szükséges-e a testmozgás
9. Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? De melyiket együk és melyiket ne?
10. Mikor szedjünk D vitamint?


De várom ám a ti véleményeteket is!




10 megjegyzés:

  1. Jó irás. Mostantól olvasod leszek. :)

    VálaszTörlés
  2. Szép napot!
    Tetszik amit írtál és néhány olyan receptnek is örülnék amit te már kipróbáltál. Előre is köszi.
    Noé

    VálaszTörlés
  3. Szia, van itt olyan is! A medvehagymás cukkini krém, a meggyes fasírt, a piknik cuccok mind-mind olyanok! :)

    VálaszTörlés
  4. Ne felejtsük el, hogy Cordain sokkal korában írta a könyvét, a Szendié ezzel szemben már tartalmaz új kutatási eredményeket is. Emiatt az összehasonlítás tévútra is vihet.

    VálaszTörlés
  5. @Alexandra, azt se felejtsük el, hogy ez egy új kiadásnak a fordítása, mert Cordain is átdolgozta már az első kiadást!

    VálaszTörlés
  6. Átdolgozott kiadás vagy csak új? Én tavaly vettem meg a könyvét angolul, abban 2002-es dátum van. Nem tudok róla, hogy lenne újabb változata a könyvének, de tévedhetek.

    VálaszTörlés
  7. Várnom kellett volna még egy évet, hogy a friss legyen meg... :S
    Köszi :)

    VálaszTörlés