2011. június 26., vasárnap

Blondie avagy azt hittem, hogy feltaláltam a spanyol viaszt

Imádom a browniet mindenféle formában. Készítettem már kókuszliszttel, turmixolt gyümölccsel a tésztájában vagy éppen darált mazsolát is tettem már bele. Mandula liszttel is egyszerűen zseniális, de torta alapnak is kiváló (lásd a képen). Aztán valamelyik nap beugrott az ötlet, hogy vajon fehér csokival milyen lehet és hogy ez hogy hogy nem jutott még senkinek az eszébe. El is szaladtam a boltba, hogy találjak valami jó kis fehér csokit, amikor szembe jött a sütis pultnál: blondie. Hát nem csak, hogy kitalálták előttem, de még jó neve is van. Na de ez nem szegte kedvem, megsütöttem. A kész tésztát ketté akartam vági és közé tenni a cseresznye lekvárt, de talán kicsit sok lett a vaj - bár én így szeretem - és nem lehetett ketté vágni, így a tetejére került. Biztosan nagyon finom lehet, mert egy 4 éves 6 szeletet told be és csak azért nem többet, mert az anyukája illendőségre intette. Körülbelül 10 perc alatt elfogyott egy tepsivel. Így csak a brownie tortáról tudok képet betenni. De hamarosan sül a következő tepsi, azt még tálalás előtt lefotózom. Szóval vigyázzatok! :)

Tehát így készült:
20 dkg fehér csoki
25 dkg vaj
20 dkg mandula liszt (aka darált mandula)
én még tettem bele 10 bogyó sztíviát, de akinek, ahogy kedve van
Bourbon vanília esszencia (ezt nem tudom, hogy Budapesten hol lehet venni, de vannak házi praktikák is a készítésére)
van benne 4 tojás is!

Addig kell sütni, amíg a tészta el nem válik a sütőformától vagy a tepsi szélétől. Kb. 25-30 perc.

Paleósoknak: ez nem paleo, mert a fehér csokiban tejpor van és szerintem sok cukor.

4 megjegyzés:

  1. Épp gondolkodtam, ez vajon miből készült. Engem a császármorzsára emlékeztetett a tésztája.
    Az első törzsvevő

    VálaszTörlés
  2. Majdnem, csak nincs benne liszt, viszont van benne fehér csoki. :)

    VálaszTörlés
  3. A fehér csoki, úgy tudom, kakaóvajból készül, ami a szabályozások szerint legalább 20% kell, hogy legyen. A maradék viszont - akárcsak a tejcsokinál - tej, tejzsír, és persze cukor: Amerikában ez 55% lehet max, hogy fehér csokinak lehessen nevezni, az EU-ban viszont nincsenek ilyen szabályozások. Ez alapján nem nagyon mondható paleónak. De biztosan finom:-)
    Üdv,MW

    VálaszTörlés
  4. Haho MW, ki is írtam, hogy ez nem paleo, de tényleg finom! :)

    VálaszTörlés