2011. június 9., csütörtök

Hogyan válasszak a közértben?

Az utóbbi időben sokan kérdezik tőlem, hogy drága-e paleo étrenden élni vagy bonyolult-e, de egyszerűen volt, aki azt mondta, hogy azért hagyott fel vele - bár tapasztalta, hogy jó -, mert unta a salátát sült hússal és fogalma sem volt, hogy a mit csináljon, amikor bemegy egy sima közértbe. De gyorsan hozzáteszem, hogy én - a barátaim megfogalmazása szerint - reális paleos vagyok, tehát lesz, aki szigorúbban veszi és talál majd kivetnivaló dolgokat a továbbiakban (is).
Hát akkor lássuk, én mit szoktam csinálni! Susa's in the store!
1. A pékáru pult rögtön kiesik.
2. A felvágottas pult mögül maximum sajtot vagy - ha nem volt időm piacra menni - akkor valami házinak kinéző kolbászt kérek. Mert sajnos a felvágottak, és nagy meglepetésemre a drága szalámik is rengeteg szóját és/vagy gyümölcscukrot meg miegyebeket tartalmaznak.
3. Tejes pult kiesik, maximum vajat meg néha sajtkrémet veszek.
4. Persze a chips, a rágcsa, csoki és a cukros üdítős pult is hamar a feledés homályába vész.
5. Amik viszont mindig jól jönnek, általában ezek nekem mindig vannak otthon és akkor nagy baj már nem lehet:
- tojás: rengeteg jó dologgal van tele és nagyon sokrétűen használható.
- lenmag:nagyon finom zabkásába és darálva lisztként, vagy már pehely formában vásárolva is használható.
- szezámmag: szintén nagy kedvenc rengeteg tápanyaggal és sokrétű felhasználási lehetőséggel. Még piskóta is készíthető belőle, ha lisztté darálod.
- kókuszreszelék: Egyszerűen imádom! Annyi mindenre használható! Kókusztejnek, kókuszlisztnek, simán magában a zabkásába, süteménybe, de még fasírtba is!
- vaj: a legjobb vele sütni, lepényekre kenni, zöldséget, húst pirítani benne. Finom és értékes anyagokat tartalmaz. Legjobb a piacon venni.
- napraforgómag: magában, mazsolával, darálva lepénybe, kenyérbe nagyon finom. És egy ideje olvastam, hogy magtejet is lehet belőle készíteni. Ez még várat magára, de már nem sokáig! :
- tökmag: hasonló, mint a napraforgómag
- zabpehely: tudom, hogy csak kompromisszumos - a szigorú paleosok hagyják ki! Szerintem ennek annyira kicsi a glikémiás indexe és gluténmentes, hogy nyugodtan ehetjük
- xilyt vagy nyírfacukor, sztívia bármilyen formában
- dió, törökmogyoró (semmiképpen nem az amerikai), mák
- mazsola, datolya (de nem a cukorszirupos)
- aszalt gyümölcsök (nem cukorral készültek)
- tonhal konzerv
- olíva olaj
- minimum 60%-os étcsoki
- hagyma

Szerintem ezek a dolgok - kivéve az édesítőket, de azokból úgy sem kell sok - nem drágák és bármelyik, nagyobb közértben kaphatóak. Ha ezek vannak otthon, akkor nem kell mellé mást vásárolni csak egy kis zöldséget, gyümölcsöt és egy adag csirkemellet vagy darált húst. A család biztosan jól lakik, sőt még az unalom is elkerüli a konyhánkat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése