2011. május 10., kedd

Éljen a golyómánia!

Teljesen rákattantam a golyó gyártásra! A budakeszi egészségnapra készítettem tiramisu golyókat Paleovitaltól és elkapott a láz. A kókuszliszt (darált kókuszreszelék) annyira szuper alapanyag! Vasárnap tesztalanyokat is hívtam, akik háromféle desszertemet kóstolhatták - szerencsére nagy megelégedéssel. :)

Az első versenyző: Mákos-meggyes golyó
Kell hozzá kókuszliszt, darált mák, darált aszalt meggy, natúr kakaópor 2:1:1:1 arányban, nyírfacukor, egy kis kávé, vagy víz, olvasztott vaj. Az egészet összegyúrom és golyókat formálok belőle. Szerintem elég édes lett, de a meggy és a mák együtt sokak szerint még több édes ízt igényel. Próbálgassátok nyugodtan!

A második versenyző: Almás-répás-gyömbéres golyó
Összekeverek kókuszreszeléket, reszelt répát, reszelt almát, egy kis reszelt gyömbért, nyírfacukorral és olvasztott vajjal. Ha sok vizet ereszt, akkor nyugodtan ki lehet nyomkodni, nagyon finom a leve! Én korábban beáztattam a kókuszreszeléket, mert kókusztejet készítettem, az ebből maradt kókuszt használtam fel.

A harmadik versenyző: Fahéjas zabkrém almán és mazsolán
Sima zabkását főztem fahéjjal és nyírfacukorral, amit összeturmixoltam. Aztán összekevertem 2 tojássárgájával és a 2 fehérjét felvertem habbá, amit aztán szintén belekevertem. Poharak aljára vágtam friss almát és tettem pár szem mazsolát. Erre került a krém. Szerintem nagyon finom lett.

Ezek az első kísérletek, abból, ami otthon volt éppen.
Kísérletezzetek ti is bátran és írjátok meg, melyik ízlett a legjobban! :)

6 megjegyzés:

  1. Kedves Susa!
    Pusztán érdeklődni szeretnék, mert nem vagyok benne igazán a paleolit táplálkozásban, csak olvasgatok ezt-azt. Miért épp a zab a kivétel a gabonák közül? Mert pl. a köles és hajdnia sem tartalmaz glutént, ha jól tudom. Viszont a lisztérzékenyek/gluténérzékenyek nem ehetnek zabot sem. Elnézést, ha egy paleosnak ez egyértelmű. Köszi szépen! Király Ágnes

    VálaszTörlés
  2. Kedves Ágnes, a zab teljesen tiszta formában glutén mentes, ezért egy kompromisszumos étel a paleolit táplálkozásban. De sokan nem használják ezt sem. Én a reális paleosokhoz sorolom magam, ezért használom. De csak kis mennyiségben, mert a magas szénhidrát tartalma viszont nem javasolt belőle sokat enni. Tehát a gabona teljes pótlására nem alkalmas.

    VálaszTörlés
  3. Az amarant is ilyen étel. Viszonylag alacsony szénhidrátterhelést jelentenek és glutént nem tartalmaznak. Kis mennyiségben kompromisszumként olykor fogyaszthatók. A hajdina és a köles nagyon magas glikémiás indexszel bír. Amíg a zab 15, addig a hajdina 54-es glikémiás indexet mutat. Ezért ezek inkább kerülendők.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm a választ, így már értem! :-)

    VálaszTörlés
  5. Én egy saját kókuszgolyó receptet osztanék meg. Kicsit eltér a szokványostól. Kell hozzá 20-30 dkg kókuszreszelék, 20 dkg mazsola, kakaópor, nyírfacukor, kókuszkrém, aszaltmegy, kávé. A mazsolát és a kókuszreszeléket kávédarálon darált le (össze). Adj hozzá natúr kakaót, édesítőt. A kókuszkrémet 1-2 dl keverd el fél-1 dl kávéval. Rumaroma pikáns ízt ad neki. Ha szükséges higitsd még, majd minden alapanyagot gyúrj össze. Ha kell sűrítsd, ha kell higitsd a masszát. A golyók közepébe tégy egy szem aszalt meggyet.

    VálaszTörlés