2011. május 3., kedd

Isteni brownie, most éppen kókuszliszttel

Egy ideje kísérletezem azzal, hogyan lehetne megalkotni a tökéletes brownie-t. Ami belül kicsit olvadós, a teleteje meg kicsit ropogós. A mostani kísérlet egészen finom lett. Még nem tökéletes, de nagyon finom.
Most 25 percig sütöttem, de legközelebb csak 20 percet hagyom a sütőben.

Ami kell hozzá:
200 gr minimum 50%-os étcsoki
200 gr vaj
100 gr kókuszliszt
kicsi xylit, de nem fontos
ami fontos, de majdnem kihagytam: 3 db tojás 

A vajat és a csokit gőz fölött felolvasztom, ezután egyesével beleütöm a tojásokat, aztán belekeverem a kókuszlisztet. Én sima kókuszreszeléket darálok sima kávédarálóval - egyébként a lenmaglisztet, a szezámlisztet is így készítem, de bármilyen magból készült liszt, így készül. Az egészet egy vékonyan kivajazott tepsibe öntöm és 180 fokon sütöm. Legközelebb csak 20 percig. :)

5 megjegyzés:

  1. Szia,

    én arra lennék, mint sosem próbált brownie-t sütni egyén, kíváncsi, hogy mi történik a tojásokkal? :)
    Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Bocsi, kimaradt. Az olvasztott vajas-csokihoz kell adni. :)

    VálaszTörlés
  3. már 4szer megsütöttem :)
    tettem bele egy reszelt almát is és a kókuszliszt fele őrölt mogyoró (török) volt, de mandulaliszttel is próbáltam, úgy kicsit töményebb lett.
    Nagy sikere volt!

    VálaszTörlés
  4. Szia,

    Én is kísérleteztem vele sokat, talán közben már Te is megtaláltad, hiszen régi a poszt... Szóval az olvadós közepű brownie:
    10 dkg min. 70%-os étcsoki
    10 dkg jó minőségű vaj (margarin tilos!)
    1 púpos evőkanál holland kakaó
    3 egész tojás
    1 dkg kókuszliszt (tényleg elég!)
    édesítő ízlés szerint (nálam 2 ek. negyedannyi volt, ami eritrit-stevia ötvözet)

    Gőz felett megolvasztom a csokit a vajjal. Ha picit hűlt, bele a száraz hozzávalók, és a kicsit felvert tojások. Szép sima, sűrű krém lesz, viszont ha spórolnánk a csoki és a vaj minőségén, kicsapódna, csomós lenne, stb.
    Kókuszzsírral kikent muffinformába tettem (a közepes méretű hatdarabos forma pont tökéletes ehhez a mennyiséghez, és akkor jó lesz a közepe is :-) ) Előmelegített sütőben 230 fokon 6 percig (elégnek kell lennie!)sütjük, ekkor a teteje már szilárd, és bár úgy tűnik, hogy a közepe még nagyon remegős, de ki kell venni a sütőből, és egy pár percig pihentetni, mielőtt a formából kikerül, ugyanis még szilárdulni fog. Így mire ehető hőmérséklete lesz, pont tökéletes lesz az állaga is: Körbe szilárd, de ahogy belevágsz a villával, kibuggyan a lágy közepe, és hozzá a vaníliafagyi... Hmmm! Mentrm a konyhába, az egész csak 20 perc mindenestől! :-)

    VálaszTörlés