2015. január 13., kedd

Minden napra egy leves: cékla a gyönyörű

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én imádom a céklát. Mindenhogy. Legkevésbé az ecetes, hagyományos, ecetes verziót. De sülve, főve, levesnek, köretnek, mártogatósnak.... Húúú...

Ez itt a mi kedvenc verziónk levesre. Nagyjából 20 perc alatt kész. Csak azért ennyire sok idő, mert ennyi kell körülbelül, mire megfő.

Ha kis baba, vagy nagyobb baba van a háznál, akkor egy kisebb adagot lehet pürésíteni, vagy ahogy az én lányom szereti, csak úgy kézzel a főtt cékla darabokat.

Hozzávalók kb. 6 adagra

4-5 nagyobb cékla hámozva, darabolva
3-4 nagyobb alma hámozva, darabolva

(A hámozással még hezitálok, mert próbálok minél kevesebb szemetet termelni a háztartásunkban, és a hámozás elég feleslegesnek tűnik néha, viszont sok szeméttel jár.)

4-5 babérlevél
só, bors ízlés szerint

A feldarabolt céklát, almát a babérlevéllel megfőzöm. Aztán a leveleket kiveszem, a többit a levével turmixolom, sózom, borsozom, és kész. Ennyi. A jó céklának annyira isteni az íze, nem kell több extra bele. Az alma pedig puhítja és gazdagítja az összképet. A tetejére csírát, pirított magot, vagy puffasztott amarantot is tehettek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése