2013. március 30., szombat

Fehér kenyér paleo módra

Eddig is készítettem kenyeret, de azok olyan laposkák voltak, inkább keksz jellegűek. És hát nálunk elég nagy a szokás hatalma, hogy szeretünk valami laposra kenni valami mást és akkor örülünk. Sokáig kerestem, hogy mi lehetne kenyérsütőgép nélkül a megfelelő alternatíva - elhagytam a sütőlapátot ugyanis és még már régen nem sikerült szereznem bele másikat.

A paleos kenyerek sokszor laposak ugye, vagy nekem túl tojás ízűek. Szeretem én a tojást, de a kenyérnek legyen inkább kenyér íze. Szerintem.

Mezei Elmira blogján olvastam egy receptet, amit kicsit átalakítottam és nagyon tetszik az eredmény. Nem csak gyorsan megvan, hanem jól szeletelhető, és finom is, ráadásul nem kell hozzá semmilyen különösebb alapanyagot vadászni.


Kell hozzá: 
5 evőkanál mandulaliszt (darált mandula)
5 evőkanál kókuszliszt (darált kókuszreszelék
)
½ kk. szódabikarbóna

3 db tojás
2 dl víz

1 csapott kk. só

Nem kell megijedni, nem lesz se kókusz, se mandula íze.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A szárazanyagokat egy tálba összeszitáljuk, hozzákeverjük a szódabikarbónát és a sót. A tojásokat a vízzel felverjük és kézi habverővel összedolgozzuk a lisztekkel. Én szilikonos formában sütöttem, de sütőpapírral kibélelt őzgerinc, vagy valamilyen nem lapos forma is megteszi, és kb. 40 perc alatt megsütjük.  Ebből a mennyiségből nem lesz nagyon nagy adag, de én nem is tudok belőle túl sokat megenni egyszerre. Libazsírral, vagy vajasan, medvehagymával isteni!

5 megjegyzés:

  1. szia, nagyon tetszik a blogod, remélem sok fincsi recept lesz még :) ezt a kenyeret holnap megsütöm - még sose volt jó paleo kenyerem. Kicsit tartok a kókusztól, halálom ha minden paleo kaja kókusz ízű (kivéve a kókuszkockát :D)

    VálaszTörlés
  2. Szia, örülök nagyon! Mert akkor még több a motiváció a sok receptre! :) Szerintem nem volt se kókusz íze, se tojás íze. Nekem az a halálom, ha tojás íze van mindennek, kivéve a tükörtojást, vagy a főtt tojást. :)

    VálaszTörlés
  3. na, becsücsült a sütőbe, de kicsit aggódom...3 tojás és két deci vísz mindössze tíz e-k liszthez nem túl sok? Én teljesen folyékony, vízszerű anyagot kaptam, esélyem sem volt kimintázni a tetejét, pedig a tiéd nagyon tetszik :)

    VálaszTörlés
  4. Szia, hogy sikerült? Nekem azért csíkos a teteje, mert a szilikon forma ilyen volt. A tészta pedig folyós, valóban.

    VálaszTörlés
  5. Szia :) összeállt a tészta valóban, köszi a kérdést. És nem volt túl kókuszos, igazad volt. Mindamellett épp olyan csalódás mint a többi paleo kenyér :( Azt hiszem, hanyagolom a kenyereket végleg, mert ezek a sütiszerű izék nem nekem lettek kitalálva. A többi receptedhez már pozitívat írok, esküszöm, ott nem érhet csalódás...

    VálaszTörlés