2015. február 8., vasárnap

Három jó dolog: cékla, dió, kakukkfű

Lehet izgalmas köret, vagy elvivős ebéd is. De igazából még rágcsálnivalónak is nagyon finom. Egyszerű, de nagyszerű.

Nagyon szeretem a River Cottage című műsort régen, a Kapa, kasza, fakanál dvd-n is megvan. Hugh Fearnley Whittingstall nevét leírni nehéz, de érdemes megjegyezni. A három, eddig magyarul megjelent szakácskönyve mind megvan, pedig egyik sem paleo. De nagyon sok ötletet találtam bennük. Ezt a receptet eredetileg fetasajttal ajánlja, de nem kötelező.


Hozzávalók:
kb. 500 gr cékla
3-4 gezerzd fokhagyma
kakukkfű
extra szűz oliva olaj (és/vagy repce olaj, dió olaj)
75 gr dió kicsit megpirítva
só, bors
nem pleosoknak 75 gr feta sajt

A sütőt előmelegítem 190 fokra. A céklákat pedig hámozás nélkül egyforma darabokra (kisebb) vágom. Én eleve mostanában a minél kevesebb szemét termelése miatt csak nagyon indokolt esetben hámozok bármit is. Egy magas falú tepsibe, vagy én éppen jénaiba szoktam tenni a fokhagyma gerezdekkel és meglocsolom olíva olajjal (extra szűz) és sózóm, borsozom és friss, vagy szárított kakukkfüvet adok hozzá. Összerázom és beteszem a sütőbe. Alufóliával letakarva, vagy egy kis vizet locsolva az aljára egy óra alatt puhára sütöm. 

Közben egy fél gerezd hagymát egy kis sóval és a pirított dióval - akinek van mozsárban - egy kisebb, mély tálban egy nagyobb kés nyelével összenyomkodom. Adok hozzá dió olajat, vagy még oliva olajat, vagy esetleg hidegen sajtolt repce olajat. Kellemes, kicsit darabos masszává passzírozom őket.

A megsült céklát összekeverem a masszával és, ha még kell sózom, vagy borsozom.

A nem paleosok a végén rakhatnak rá feta sajt darabkákat. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése