2013. május 7., kedd

Tej helyett 1. rész - zabtej és kókusztej

Azt mindenki tudja, hogy az emberiség történetében 8-15 000 évvel ezelőtt forradalmi változások történtek. Kialakult a földművelés és az állattartás. Ezt általában fejlődésnek szokták tekinteni, de a táplálkozásunk szempontjából a hirtelen megnövekedett népesség miatt élelmiszerhiány okozta krízis alakult ki. Ezért eszünk ma gabonaféléket, és ezért iszunk minden nap tejet.

Azt viszont már kevesen tudják, hogy elődeink, akárcsak a többi emlős, csak a szopási időszakban rendelkeztek a tejcukrot lebontani képes laktáz enzimmel, ami mind az emlősökben, mind az emberiség nagyobb részében felnőttkorra inaktiválódik. Az elmúlt nyolcezer év alatti szelektálódásnak köszönhetően azonban az Európában, Nyugat-Indiában és Afrika Szahara alatti területein élők – látszólag – gond nélkül tudják fogyasztani a friss, feldolgozatlan tejet is. Ezeken a területeken a népesség 90%-a képes a laktóz lebontására.

Ez azonban nem jelent anyagcsereszintű alkalmazkodást a tehéntejhez. Mivel az emberiség évmilliókon keresztül nem fogyasztott tejet, nem tudjuk, milyen hatással van szervezetünkre a tej többi alkotóeleme. Főleg olyan szemmel nézve, hogy amit ma a dobozban találunk, az inkább ipari termék, mint természetes táplálék. Ma a civilizált világ lakossága napi energia bevitelének tíz-húsz százalékát tejből és tejtermékekből fedezi, pedig az emberi szervezet számára nem minden hasznos, ami ehető.

Hosszabban itt olvashattok arról, hogy melyik részével, mi a baj a tejnek.

De mit igyunk helyette a kávéhoz, a kakaóhoz, mivel selymesítsük a leveseket, vagy mit tegyünk a gyümölcs turmixokba? Rengeteg lehetőség van, csak egy szűrőre, egy jó turmix gépre, vagy botmixerre van szükség, meg egy kis ráfordított energiára és időre.

Az első két "tej" azért került egy blokkba, mert ezek nem konkrétan magokból készülnek, hanem zabpehelyből és kókuszreszelékből. Illetve a zab egy kompromisszumos dolog a paleoban, így nem is kell sokat használni belőle. Én fele-fele arányban keverem a kókusztejjel, mert így finomabb is szerintem.

Az az általános tapasztalatom, hogy 1:5 arányban érdemes készíteni a magtejeket, azaz mondjuk 10 dkg magot/pelyhet/reszeléket 0,5 l vízzel öntök fel, és utána turmixolom és leszűröm. (A magoknál fontos lesz az áztatás, de a következő posztban meg is írom, miért.) Zabpehelyből teljesen jó bármilyen, aki szeretne, használhat bio minősítésűt, de bármilyen megfelel. Ugyanígy a kókuszreszelékkel. A kókusztejjel annyi a macera, hogy azt érdemes egy estére beáztatni, vagy, ha nincs annyi idő, akkor forró vízzel turmixolni. A zabnál és nem szeretem a forró vizes megoldást, mert akkor nagyon nyálkás lesz.

A szűrés után a kókusztejet nem kell ízesíteni szerintem. A zabtejhez, vagy a fele-fele arányúhoz szoktam tenni egy kis vaníliás xukrot, vagy steviát és vanília aromát, plusz egy csipet sót. Ezzel jobban kihozza az ízeket. Aztán mehet a hűtőbe. Nálunk egy liter elfogy egy nap alatt, így pontosan nem tudom, meddig áll el. De mindig össze kell keverni, vagy rázni használat előtt, de ez a minőségén nem ront.

Próbáljátok ki bátran! Nagyon finom és nem utolsó sorban töredékébe kerül annak, amit a boltban elkérnek egy liter zabtejért, vagy kókusztejért.

A megmaradt zab, vagy kókusz egy tojással összekeverve, ízesítve nagyon finom császármorzsának is elkészíthető!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése