2013. február 19., kedd

Kávézás tudományos alapon

Szeretem a kávét, nagyon. Szeretem a szertartást, ahogy kezdődik vele a reggel, vagy éppen egy elnehezült irodai napon segít át. Szeretem, ha kávézás az apropója egy találkozásnak, szeretem kipróbálni az új kávézókat, de a kedvenc helyeimre is szeretek rátalálni. Az egyik most az Eco Cafe az Andrássy úton, mert nem számítanak fel plusz költséget sem a zabtejért, sem a nyírfacukorért, ráadásul kedvesek is. (A poszt írása közben realizáltam, hogy a Déli pályaudvarnál is van egy.)
Ezért is nem értem azt a picit fölényes választ, amikor valakit megkérdezek, hogy kér-e egy csésze kávét, hogy ő bizony már nem kávézik. Leszokott. Erről le kell szokni? Miért? Én biztosan nem fogok és megmondom, miért.

A kávé, bármily meglepő, annak ellenére, hogy élvezeti cikk, nem ártalmas. Hogy oly könnyen elhiszünk róla minden rosszat, csak arról szól, hogy nem tiszta a lelkiismeretünk, ha élvezünk valamit. Ha csak az élvezet a baj, megteheti, hogy hidegen vagy túlcukrozva issza, esetleg az instant kávét por alakban kapja be, mint Mr. Bean. De tulajdonképpen nyugodtan élvezheti is, mert úgy tűnik, a kávézásnak az élvezeten túl számos egészségügyi előnye is van. - írja Szendi Gábor egyik cikkében.

Tessék tehát 10 élettani hatás, miért is igyunk kávét - persze nem cukorral és nem tehén tejjel -, ha nem elég az, hogy egyszerűen finom.

1. Több vizsgálat bizonyítja, hogy a koffein gátolja a tumornövekedést, fokozza a kemo- és sugárterápiák hatását. Egy amerikai vizsgálatban csupasz egereknél UV besugárzással bőrrákot alakítottak ki, s a koffein tartalmú oldattal itatott vagy ecsetelt egereknél 70%-kal kevesebb tumor képződött.
2. Olasz, amerikai és japán vizsgálatok igazolják, hogy a kávéfogyasztás erős védőfaktor a májcirrhosissal szemben. Napi 3-4 csésze kávé 80%-os biztonságot jelent.
3. A rendszeres kávéfogyasztóknak 50-80%-kal csökken a Parkinson betegségre való esélyük.
4. Asztmásoknak ajánlott a napi minimum három kávé fogyasztása, amely két nagy vizsgálat szerint dózisfüggő mértékben csökkenti az asztmás rohamok számát és súlyosságát.
5. A koffein növeli a fizikai munka hatékonyságát és intenzitását is, ezért ha Ön sportol, vagy fizikai munkát végez, érdemes edzés vagy munka előtt kávéznia.
6. A koffein fájdalomcsillapítókkal együtt adva fokozza a gyógyszerhatást, s így akár 40%-kal kevesebb hatóanyag is elég. A tenziós fejfájást a kávé képes önmagában is és a gyógyszernél tartósabban is enyhíteni.
7. Egy 1999-es vizsgálat kimutatta, hogy dózisfüggő mértékben 40-45%-kal csökken kávéfogyasztóknál az epekő kialakulásának a veszélye.
8. A kávéfogyasztás a diuretikus hatás miatt 10%-kal csökkenti a vesekő kockázatát is.
9. A szíveredetű halálozás sejtszintű megelőzését is eredményezi a kávé, mivel már egyetlen csésze kávé -függetlenül a koffein tartalomtól, egy órán belül gátolja a vérlemezkék kicsapódását. További jó hír, hogy a rendszeres kávézás csökkenti a gyulladást, emeli a HDL szintet és csökkenti a koronáriák meszesedését.
10.  DNS-t számos környezeti hatás és az öregedés is károsítja. Kiderült azonban, hogy a kávézás csökkenti az oxidációs hatásokra bekövetkező DNSA károsodást. Egy 2011-es vizsgálat igazolta, hogy a kávé hatására csökkenő DNS károsodás az egyik oka a rákkockázat csökkenésének. A rendszeresen kávézóknak 13%-kal, az erős kávézóknak 18%-kal csökkent általában a rákkockázata, de a kávé specifikusan véd a prosztata, a mell-, a vastagbél- és végbél-, a torok-, a nyelőcső-, a máj-, a hasnyálmirigy-, a hólyag- és a méhrákkal szemben.

Tehát, akkor újra kérdezem. Kérsz egy csésze kávét? 

Érdemes elolvasni Szendi Gábor: A kávé rehabilitációja című cikkét, illetve a kávé egyedülálló egészségvédő hatásairól itt olvashatsz.

1 megjegyzés:

  1. Az tény, hogy a koffein gyulladáscsökkentő hatású. Hogy mást ne mondjak, a kutyánknak is adtak koffeininjekciót, 30 éve, az Állatorvosin. :-)
    Én sajnos nem a fent felsorolt ellenérvek miatt nem kávézom. Hanem - nem szeretem az ízét! (az illatát igen...)
    Vannak ilyen fura madarak is. :-)

    VálaszTörlés