Szeretem a kávét, nagyon. Szeretem a szertartást, ahogy kezdődik vele a reggel, vagy éppen egy elnehezült irodai napon segít át. Szeretem, ha kávézás az apropója egy találkozásnak, szeretem kipróbálni az új kávézókat, de a kedvenc helyeimre is szeretek rátalálni. Az egyik most az Eco Cafe az Andrássy úton, mert nem számítanak fel plusz költséget sem a zabtejért, sem a nyírfacukorért, ráadásul kedvesek is. (A poszt írása közben realizáltam, hogy a Déli pályaudvarnál is van egy.)
Ezért is nem értem azt a picit fölényes választ, amikor valakit megkérdezek, hogy kér-e egy csésze kávét, hogy ő bizony már nem kávézik. Leszokott. Erről le kell szokni? Miért? Én biztosan nem fogok és megmondom, miért.
A kávé, bármily meglepő, annak ellenére, hogy élvezeti cikk, nem
ártalmas. Hogy oly könnyen elhiszünk róla minden rosszat, csak arról
szól, hogy nem tiszta a lelkiismeretünk, ha élvezünk valamit. Ha csak az
élvezet a baj, megteheti, hogy hidegen vagy túlcukrozva issza, esetleg
az instant kávét por alakban kapja be, mint Mr. Bean. De tulajdonképpen
nyugodtan élvezheti is, mert úgy tűnik, a kávézásnak az élvezeten túl
számos egészségügyi előnye is van. - írja Szendi Gábor egyik cikkében.
Tessék tehát 10 élettani hatás, miért is igyunk kávét - persze nem cukorral és nem tehén tejjel -, ha nem elég az, hogy egyszerűen finom.
1. Több vizsgálat bizonyítja, hogy a koffein gátolja a tumornövekedést,
fokozza a kemo- és sugárterápiák hatását. Egy amerikai vizsgálatban
csupasz egereknél UV besugárzással bőrrákot alakítottak ki, s a koffein
tartalmú oldattal itatott vagy ecsetelt egereknél 70%-kal kevesebb tumor
képződött.
2. Olasz, amerikai és japán vizsgálatok igazolják, hogy a kávéfogyasztás
erős védőfaktor a májcirrhosissal szemben. Napi 3-4 csésze kávé 80%-os
biztonságot jelent.
3. A rendszeres
kávéfogyasztóknak 50-80%-kal csökken a Parkinson betegségre való
esélyük.
4. Asztmásoknak ajánlott a napi minimum három kávé fogyasztása, amely
két nagy vizsgálat szerint dózisfüggő mértékben csökkenti az asztmás
rohamok számát és súlyosságát.
5. A koffein növeli a fizikai munka hatékonyságát és intenzitását is,
ezért ha Ön sportol, vagy fizikai munkát végez, érdemes edzés vagy munka
előtt kávéznia.
6. A koffein fájdalomcsillapítókkal együtt adva fokozza a
gyógyszerhatást, s így akár 40%-kal kevesebb hatóanyag is elég. A
tenziós fejfájást a kávé képes önmagában is és a gyógyszernél
tartósabban is enyhíteni.
7. Egy 1999-es vizsgálat kimutatta, hogy dózisfüggő mértékben 40-45%-kal
csökken kávéfogyasztóknál az epekő kialakulásának a veszélye.
8. A kávéfogyasztás a diuretikus hatás miatt 10%-kal csökkenti a vesekő
kockázatát is.
9. A szíveredetű halálozás sejtszintű megelőzését is eredményezi a kávé,
mivel már egyetlen csésze kávé -függetlenül a koffein tartalomtól, egy
órán belül gátolja a vérlemezkék kicsapódását. További jó hír, hogy a
rendszeres kávézás csökkenti a gyulladást, emeli a HDL szintet és
csökkenti a koronáriák meszesedését.
10. DNS-t számos környezeti hatás és az öregedés is károsítja. Kiderült
azonban, hogy a kávézás csökkenti az oxidációs hatásokra bekövetkező
DNSA károsodást. Egy 2011-es vizsgálat igazolta, hogy a kávé
hatására csökkenő DNS károsodás az egyik oka a rákkockázat
csökkenésének. A rendszeresen kávézóknak 13%-kal, az erős kávézóknak
18%-kal csökkent általában a rákkockázata, de a kávé specifikusan véd a
prosztata, a mell-, a vastagbél- és végbél-, a torok-, a nyelőcső-, a
máj-, a hasnyálmirigy-, a hólyag- és a méhrákkal szemben.
Tehát, akkor újra kérdezem. Kérsz egy csésze kávét?
Érdemes elolvasni Szendi Gábor: A kávé rehabilitációja című cikkét, illetve a kávé egyedülálló egészségvédő hatásairól itt olvashatsz.
Az tény, hogy a koffein gyulladáscsökkentő hatású. Hogy mást ne mondjak, a kutyánknak is adtak koffeininjekciót, 30 éve, az Állatorvosin. :-)
VálaszTörlésÉn sajnos nem a fent felsorolt ellenérvek miatt nem kávézom. Hanem - nem szeretem az ízét! (az illatát igen...)
Vannak ilyen fura madarak is. :-)