2011. december 21., szerda

8 egyszerű, de hasznos ötlet a paleolit táplálkozáshoz

A paleolit táplálkozás, még akkor is, ha én ennek egy megengedőbb változatával élek, nem egy egyszerű történet. És most nem azokról beszélek, akik nem értik, miért nem eszem krumplit és miért nem iszom tejet. Azért is, mert ez nem egy diéta, aminek egyszer vége lesz, hanem egy életstílus, ami élethosszig tart. Legalábbis addig, amíg nem találok számomra jobbat ennél.

A mai paleo emberek a vadászatot és gyűjtötegést nem a természetben csinálják nap mint nap, hanem a közértekben, bevásárlóközpontokban. Ma már nem a mamutok elől kell szaladni, hanem a reklámok elől...

Szóval jöjjenek a tippek:

1. Legyen a szekrényed vagy a kamrád mindig tele!
Az a legrosszabb, amikor kifogysz az alapanyagokból és rögtönöznöd kell. Éhesen könnyen rossz polcról választunk a boltban!

2. Főzz nagyban! - Egyszerűbb és gazdaságosabb több adag ételt megfőzni egyszerre és aztán lefagyasztani. Nekem sincs időm minden nap főzni, de a család minden este éhes. Ha van készen valami, akkor nehezebben jön a késztetés, hogy kenjünk kenyérre valamit...

3. Szabaduljunk meg a gyorskajáktól! - Én sosem szerettem a chipset mondjuk, de tudom, hogy sokaknak nehéz megválni a ropogós, sós falatoktól. Vagy néha rám is rám jön a fagyi-süti roham vagy éppen, ha valakinek születésnapja van, nem utasítom vissza egy kis szelet tortát. Szerintem ez nem baj. Csak ne legyen ezekből otthon! Néha ehetünk csokit, vagy bármit, ami nem paleo! Csak tudjuk, hogy mi az, amit eszünk és az a lényeg, hogy ne váljon szokássá!

4. Attól, mert valami egészséges vagy paleo, még nem unalmas! - Mindig lehet kísérletezni új fűszerekkel, ízekkel! Én éppen a fekete sót találtam meg magamnak! Használjatok friss bazsalikomot, mentát, gyömbért, erdei gombákat, igazi vaníliát! Isteni ízeket varázsolhattok csak egy sima zabkásába is!

5. Sok-sok és színes zöldség! - Érdemes mindig figyelni arra, hogy sok és sok színű zöldséget együnk! Finom és egészséges!

6. Legyen nálad vésztartalék! - Mindig alakulhat úgy, hogy valahol nem jutsz a paleo elveinek megfelelő ételhez. De mégsem halsz éhen, ha van nálad aszalt gyümölcs, esetleg tonhal konzerv, mazsola, kesudió vagy éppen mandula. De egy szép alma vagy banán is életmentő tud lenni.

7. Tervezz előre! - Ha egy heti menüt kigondolsz és eleve ezek szerint vásárolsz, sok időt és energiát spórolsz meg! És elkerülheted a pánikot, ami akkor keletkezik, amikor haza érsz a munkából fáradtan és nincs otthon semmi, de még ötleted sincs, mit főzz!

8. Élvezd a főzést és az evést! - Minden jobban megy és jobban esik, ha örömet okoz! Ne legyen se bűntudat se stressz az étkezésből! Ez elég ezoterikusan hangzó tipp, de, ha egyszer így van.... :)

Köszönet Nikki Young-nak az ihletért!