2011. május 30., hétfő

Citromos petrezselyemleves! Hidegen a legjobb!

A facebookon olvastam a petrezselyemlevesről, de az eredeti recept nagyon messze állt tőlem és a konyhámtól.Viszont maga az ötlet és rögtön megtetszett. Szeretem a petrezselyem vad, vidám, fű ízét. Ezekből pedig akkor még egy csomó mindent nem is tudtam: A petrezselyem, helytelenül fehérrépának is nevezik (Petroselinum) nemzetség az ernyősök családjába tartozó, kb. 60 cm magasra növő bokros gyógy- és fűszernövény. Két alaptípusa van: a levélpetrezselyem és a gyökérpetrezselyem. Három fajtáját egyesek külön fajoknak, míg mások egyazon faj, a Petroselinum crispum három változatának tekintik. Eredetileg Dél-Európában, a Földközi-tenger vidékén honos, azonban mára az egész világon elterjedt.  Néhány más növény népies nevében is benne van a petrezselyem szó, így a koriandert kínai petrezselyemnek vagy cigány petrezselyemnek, a turbolyát pedig édes petrezselyemnek is nevezik.Illóolajat, karotint, C- és E-vitamint, ásványi sókat tartalmaz. Fogyasztása a szervezet számára különösen a téli hónapokban előnyös.

Gyógyhatása: A petrezselyem zöldje és gyökere egyaránt gyomorerősítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatású. Flavonoidokat is tartalmazó illóolaja gyulladáscsökkentő hatású. (Forrás: Wikipedia)

Akkor még nem tudtam, pontosan hogyan fogom elkészíteni, csak bevásároltam egy nagy adagot belőle. Aztán olvastam még egy receptete Chili&Vaniliánál és elkészült a fejemben a leves.
Lássuk, hogyan lett kész végül!
Karikákra vágott póréhagymát és répát pirítottam egy nagyon rövid ideig. Még a répa sem főtt meg, csak éppen lett egy kis vajas bukéja. A turmixba öntöttem fél liter húslevest, ebbe a hagymás-répát és belevágtam 2 csokor petrezselymet. A turmixolás után, ha kihűlt, belecsavartam egy citromot. És kész is. Ja még egy kis napraforgómag került a tetejére.
Ti hogyan készítenétek?

Kapros tökfőzelék zöldcitrommal! Isteni!

Imádom a zsenge tököt minden formában. Töltve, rántva, grillezve, főzeléknek. Most az utóbbit próbáltam ki pénteken. Persze hagyományosan kicsit másképp, mint mások, másképp, mint eddig. :)

500 gr gyalult tököt megfuttatok egy kis vajon pirított újhagymán. Kis só, bors. Aztán belekerül 1 deci zabtejben elkevert tojás. Egyet forr és kész. Ha kell, adok neki egy keveset a botmixerrel, de csak, hogy egy pici sűrűsége legyen, nem kell az egészet összeturmixolni. De, ha nem öntöttem rá túl sok vizet, akkor pont jó és nem kell a mixer. Nyersen belevagdosom a kaprot és ha kicsit kihűlt, belenyomok egy zöldcitromot. Bármennyit meg tudnék enni belőle! :) A képen tökmaggal a tetején és paleo kenyérrel látható.

2011. május 25., szerda

Popeye a barátom, avagy együnk sok spenótot!

Amikor Paleovitálnál megláttam a spenótos quiche-t, akkor már el voltam veszve. Aztán kaptam Mamától friss, kerti spenótot és végem volt. Meg akartam csinálni.
Ami végülis elkészült, az nem egészen az eredeti recept lett, de nagyon finom.
Volt otthon már készen majdnem paleo kenyerem, amihez kellett zabpehelyliszt, szezámliszt, lenmagliszt (a magokat, pelyhet megdaráltam), 2 tojás és 5-10 dkg olvasztott vaj. Egy kis vízzel sűrű palacsinta tésztává kevertem őket, és egy kis szódabikarónát adtam még hozzá. Az egészet egy kivajazott tepsibe tettem, úgy, hogy ne legyen vastag a réteg. 30 perc alatt ropogósra sült.
A spenótot hagymán megfuttattam és hozzáadtam egy kis zabtejben elkevert tojást és fokhagymát. Sóztam, borsoztam. Utána egy kis kezelés a botmixerrel és kész is. A spenótkrém került a majdnem paleo kenyér tetejére, plusz egy tükörtojás.

2011. május 20., péntek

Paleo gyereknap vasárnap!

Nagyon izgalmas vasárnapom lesz, mert egy gyereknapi rendezvényre viszem én a büfét. Egy csomó ötletem van a királylány szendvicstől a shrekes falatokig. Alig várom, hogy megkapjam este az ehető virágokat, amikkel az eperkrémes szendvicseimet díszítem, hogy minden rózsaszínimádó hercegnőnek bejöjjön majd. Plusz a tojás szeletelőmre is szükség lesz, hogy a zöld szendvicseket "igazi ogre szemek" díszítsék.
Az édességek is nagyon izgalmasak lesznek. Könnyen kezelhetőnek kell lenniük, mert nem lesz sok lehetőség a kézmosásra, meg a ruhák pucolására.
Persze a felnőttek sem maradnak éhen, mert spenótos quiche (ejtsd: kís) lesz az egyik, amit biztosan készítek, mert Mamától holnap kapok friss, kerti zöldeket.
Szóval én készülök, ti meg gyertek! Megígérem, jó lesz!

Ja és különben ide gyertek! Katt!

2011. május 17., kedd

Eperkrémleves a la Susa

Néha rákattanok ízekre, illatokra, élményekre. Korábban a kókusz és az étcsokoládé kettőse ragadott magával. Most az eper és a kókusz az, amiről nem tudok lejönni. Így sikerült ma elkövetnem ezt a gyönyörűséget, ami végülis az nyers kosztot kedvelőknek is működhet, vegetáriánusoknak és paleosoknak egyaránt. De ami a legfontosabb, hogy mindenkinek, aki szeret finomat enni gyorsan. És valljuk be, a legtöbben ebbe a csoportba tartozunk.

Ami kell hozzá:
- 5 dl kókusztej (Ez teljesen házi, azaz 10 dkg kókuszreszeléket 0,5 liter vízbe áztatok és turmixolás után leszűröm. Ha gyorsabban szeretnéd, akkor meleg vízbe áztasd és akkor 1-2 óra áztatás is elég. Ha van időd, akkor hideg vízbe, minimum 8 órára. A vége ugyanaz, de így valamivel "testesebb" kókusztejet kapsz.)
- 30 dkg eper
- mandulaforgács a tetejére
- most sztíviát használtam édesítésnek
Az epret megmosom, lecsumázom és aztán turmixolom a kókusztejjel. 10 db sztívia bogyót tettem bele. Szerintem a vanília is passzol bele, de legközelebb a borsot is kipróbálom.  De lehet, hogy a mentával is finom egy nyári napon. Majd azt is kipróbálom.

Ti mivel bolondítanátok még?

2011. május 16., hétfő

Szendi vs Cordain 5. rész - Csoda-e a PH csoda?

A korábban elkezdett sorozatot folytatom azzal kapcsolatban, hogy a mi "magyar Szendink" és az "amerikai Szendi" azaz Loren Cordain véleménye a paleolit étrendről miben azonos és miben tér el. Vagy éppen azt, hogy melyik elmélet a meggyőzőbb számomra vagy melyik az, amiről azt gondolom, hogy a gyakorlatban jobban kivitelezhető. A barátaim "reális paleosnak" tartanak, amin mindig jót mulatok, de az első közönségtalálkozóm óta már biztos vagyok abban, hogy nagyon fontos ez a vetülete is az egész életmódunknak, hogy ne rugaszkodjon el teljesen attól a valóságtól, amiben élünk.

Tehát csoda-e a pH-csoda?

Szendi szerint ez az egész elmélet maga a "kilúgozott értelem". "A pH-csoda egyik legkomolyabb tévedése az, hogy mechanikusan összekapcsolja a szervezet pH-ját az elfogyasztott ételek pH-jával. Mint mondják, ha túl sok savas ételt fogyasztunk, „elsavasodunk”,  ha viszont „a tányérja legalább háromnegyed részét lúgosító ételekkel pakolja tele, használja az étrend-kiegészítőket úgy, ahogy ez a könyv elmagyarázza, és máris a helyes úton van.” Az emberi szervezet azonban nem egy lombik, amelyben a savas és lúgos élelmi anyagok aránya dönti el, milyen a vér és a szövetek pH-ja. A valóságban a vér pH-értéke igen szigorúan szabályozott (7,35–7,45 között), és nem az ettől való eltérés betegít meg, hanem épp fordítva: a különféle betegségek képesek patológiás mértékben kimozdítani a vér pH-ját a normál intervallumból. A szervezet különböző rendszereinek pH-ját csak egészen drasztikus étrenddel lehet eltéríteni az általa beállított értékektől." Ahol még logikai bukfenc található a kutatások szerint a sav-bázis étrend elméletében, az a vegetáriánus táplálkozás erőltetése." Ami a másik fő veszélyforrást, az állati fehérjét (hús, tojás) illeti, Youngék vállaltan vegetáriánus alapokról indultak. A vegetarianizmust azonban, tekintve az ember mindenevő múltját, evolúciósan és fiziológiailag semmi sem támogatja. Ha az állati fehérjefogyasztás csontritkulást okozna, akkor az eszkimók súlyos csonttörésekben halnának meg. Ez azonban nem így van." A számos tudományos bizonyíték mellett persze Szendi kíméletlen, szarkasztikus humora is megmutatkozik, amikor a kritikáról van szó: "Megtudtam, hogy savas környezetben a baktériumok és más mikroorganizmusok a saját sejtjeinkből is képesek kialakulni”. Ha ez valóban így volna, ezért a felfedezésért minimum Nobel-díj járna. Aki azonban ilyesmit leír, és még több millió példányban terjeszti is, arról csak azt lehet mondani, hogy teljesen elveszítette az önkontrollját, és igénye sincs a tudományos igazolásra. ...Youngék szerint gyakorlatilag ezek a bennünk keletkező és elszaporodó mikroorganizmusok felelősek minden betegségért. A házaspár ezt nevezi „új biológiának”, ám csupán a grandiozitás és a nagyot mondási vágy tükröződik ezekben a pH-étrend szempontjából szükségtelen kijelentésekben. Még azzal sem törődnek, hogy e ponton a műveltebb olvasó esetleg komolyan kételkedni kezd a rendszerükben: ők a biológiában járatlan milliókat akarják lenyűgözni."
De amikor erről kezdek beszélni azoknak, aki éppen most fizettek elő egy több hetes lúgosító kúrára, azt mondják: Na de jobban vagyok! Szebb a bőröm!  Jót tesz, érzem! Ilyenkor meg szoktam kérdezni: Na és most is annyi túrós táskát eszel? Mennyi csoki csúszik be ilyenkor? A joghurtok és a krumplis tészta adagok?
Mert ahogy Szendi mondja: "Ha valaki szakít a nyugati táplálkozási hagyományokkal, zöldségeket és gyümölcsöket kezd enni, korlátozza a gyorsan felszívódó szénhidrátok (gabonafélék, cukor) és tejtermékek fogyasztását, és gondoskodik a megfelelő fehérjebevitelről is, akkor közérzetében, testsúlyában, gyulladásos eredetű problémáiban minden pH-zás nélkül drámai javulás állhat be. A paleolit táplálkozás lényegében egy ilyen étrendet jelent, sok finomítással persze, és áltudományos ködösítés nélkül." Viszont, ha ezt csak egy-kéthetes diétaként csinálja az illető és utána ugyanúgy táplálkozik, mint előtte, akkor semmit sem tett az egészségéért. (Forrás: Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás és korunk betegségei)

Cordain
szerint persze nem elhanyagolható az egyes ételek sav-bázis egyensúlya. "Ha túl sok savas és kevés lúgos ételt fogyasztunk, az hosszú távon hozzájárulhat az öregedéssel előrehaladó csontritkuláshoz és izomsorvadáshoz. Vannak azonban közvetlen veszélyek is: a túlzott élelmi sav megemelheti a vérnyomást és növelheti a vesekő kialakulásának kockázatát. Súlyosbíthatja továbbá az asztmát és a fizikai terhelés által kiváltott asztmát." Viszont állítását semmilyen tudományos kutatással vagy magyarázattal nem támasztja alá. (Forrás: Loren Cordain: Paleolit étrend)
Susa mondja: én nem vettem észre a sav-bázis egyensúly felbomlásának jeleit magamon, viszont, ha máshogy nem lehet embereket rávenni arra, hogy valamivel egészségesebben táplálkozzanak, legalább abban a két hétben, akkor ez is megteszi. Hátha egyszer pedig belátják, hogy ez önmagában még bőven kevés lesz, ha sokáig szeretnének egészségesen élni.

2011. május 10., kedd

Éljen a golyómánia!

Teljesen rákattantam a golyó gyártásra! A budakeszi egészségnapra készítettem tiramisu golyókat Paleovitaltól és elkapott a láz. A kókuszliszt (darált kókuszreszelék) annyira szuper alapanyag! Vasárnap tesztalanyokat is hívtam, akik háromféle desszertemet kóstolhatták - szerencsére nagy megelégedéssel. :)

Az első versenyző: Mákos-meggyes golyó
Kell hozzá kókuszliszt, darált mák, darált aszalt meggy, natúr kakaópor 2:1:1:1 arányban, nyírfacukor, egy kis kávé, vagy víz, olvasztott vaj. Az egészet összegyúrom és golyókat formálok belőle. Szerintem elég édes lett, de a meggy és a mák együtt sokak szerint még több édes ízt igényel. Próbálgassátok nyugodtan!

A második versenyző: Almás-répás-gyömbéres golyó
Összekeverek kókuszreszeléket, reszelt répát, reszelt almát, egy kis reszelt gyömbért, nyírfacukorral és olvasztott vajjal. Ha sok vizet ereszt, akkor nyugodtan ki lehet nyomkodni, nagyon finom a leve! Én korábban beáztattam a kókuszreszeléket, mert kókusztejet készítettem, az ebből maradt kókuszt használtam fel.

A harmadik versenyző: Fahéjas zabkrém almán és mazsolán
Sima zabkását főztem fahéjjal és nyírfacukorral, amit összeturmixoltam. Aztán összekevertem 2 tojássárgájával és a 2 fehérjét felvertem habbá, amit aztán szintén belekevertem. Poharak aljára vágtam friss almát és tettem pár szem mazsolát. Erre került a krém. Szerintem nagyon finom lett.

Ezek az első kísérletek, abból, ami otthon volt éppen.
Kísérletezzetek ti is bátran és írjátok meg, melyik ízlett a legjobban! :)

Új és régi barátok, Budakeszi Egészségnap paleo büfével

Nagyon izgalmas volt a szombatom, mert életemben először teljesen idegen embereknek készítettem büfét egy egészségnapra. Hajnal 4-kor keltem, hogy 8-ra készen legyenek a paleo kenyerek, a rávaló krémek és az édességek. Mondhatom, hogy osztatlan sikert arattak.
Sokan kérték a kenyér receptjét, illetve ami még készült: kapros cukkinikrém, petrezselymes padlizsánkrém, tonhalkrém bazsalikommal és tojással. Édességként tiramisu golyó Paleovitaltól (én itt sima vajat használtam, nem ghee-t) és brownie készült darált mazsolás változatban és anélkül.  A recepteket kattintás után olvashatjátok.
Nagyon szeretem a thai masszázst, igazából mindenféle masszázst szeretek, amit jól csinálnak és tele van szeretettel, "szaknyelven" mettával. :) Voltak házi készítésű szappanok, házi készítésű krémek kizárólag természetes anyagokból. Ha lesz legközelebb, érdemes lesz eljönni! Úgy tűnik május 22-én lesz erre lehetőség, a részletekről írok!
A cukkini krém olyan, mint a medvehagymás cukkinikrém, csak medvehagyma helyett két csomag kapor van benne. A kenyeret pedig úgy készítettem, hogy daráltam szezámmagot, lenmagot, napraforgómagot és egy kis zabpelyhet. Az egész félkiló lett, ahhoz tettem 2 egész tojást, egy kis vizet, sót és borsot. Az egésznek egy kicsit sűrű palacsintatésztára kell emlékeztetnie. Kivajazott üvegedényben, vagy sima tepsiben 25-30 percig sütöm 180 fokos sütőben.
Jó étvágyat! :)

2011. május 3., kedd

Isteni brownie, most éppen kókuszliszttel

Egy ideje kísérletezem azzal, hogyan lehetne megalkotni a tökéletes brownie-t. Ami belül kicsit olvadós, a teleteje meg kicsit ropogós. A mostani kísérlet egészen finom lett. Még nem tökéletes, de nagyon finom.
Most 25 percig sütöttem, de legközelebb csak 20 percet hagyom a sütőben.

Ami kell hozzá:
200 gr minimum 50%-os étcsoki
200 gr vaj
100 gr kókuszliszt
kicsi xylit, de nem fontos
ami fontos, de majdnem kihagytam: 3 db tojás 

A vajat és a csokit gőz fölött felolvasztom, ezután egyesével beleütöm a tojásokat, aztán belekeverem a kókuszlisztet. Én sima kókuszreszeléket darálok sima kávédarálóval - egyébként a lenmaglisztet, a szezámlisztet is így készítem, de bármilyen magból készült liszt, így készül. Az egészet egy vékonyan kivajazott tepsibe öntöm és 180 fokon sütöm. Legközelebb csak 20 percig. :)